JUKKA NOUSIAINEN

Terve!

Tässä tämä soololevyni! Kiitos Äänetön -yhtiölle julkaisusta! Ajattelin jo aikoja sitten, että Räjäyttäjien jäsenten pitää tehdä soololevyt, Kissin, Ganesin tai vähintään Eppu Normaalin tyyliin. En tiedä päsähtääkö Rock Siltasen tai Mr Reedin taholta koska sitten! Itse aloitin äänitykset jo ennen Räjäyttäjien ensimmäisen CD:n ilmestymistä, mutta päädyin tekemään uudet kappaleet ja äänittämään ne itsekseni viime keväänä, muutamassa päivässä. Syynä äkkinäiseen ripeyteen oli se, että olin luvannut ja jo myynytkin puolensataa kasettia etukäteen.

Maaliskuun 24. päivä kuluvaa vuotta laitoin facebookiin kuvan käsinkirjoitetusta viestistä, jossa sanoin olevani Kanarian saarilla rahattomana jumissa. Pyysin ihmisiltä apua, josko he haluaisivat laittaa tililleni haluamansa rahasumman, jotta voisin ehkä joku päivä ostaa lentolipun kotiin. Vastineena lupasin toimittaa tämän levyn kasettimuodossa. Helsingin Sanomat nappasi viestin sivuilleen ja Nyt-liitteeseen, kenenkään minulta kyselemättä olinko Kanarialla vai en. Olin toki ja oikeasti pulassa, keskellä todellista rock’n’roll painajaista. Sitten yhtäkkiä tililläni olikin satoja euroja ja pääsin miltei heti matkaan. Muutama vittuiluviestikin tuli. Suuret kiitokset niistäkin senteistä, mutta voisin kyllä nauhankin lähettää jos tietäisin osoitteen! Palattuani Suomeen äänitin ja miksasin levyn alle viikossa. Kesän lähestyessä koin pakottavaa tarvetta äänittää lisää kappaleita, ja nämä (Roskalavojen Rocktähti ja Jytäkesä 76) päätyivät bonuksena mukaan tälle CD:lle. Kansivihkoon annoin Ville Pirisen valita kuvia ja tekstejä kanarian päiväkirjastani. Muuten levy vastaa täysin kasettijulkaisua puolien loppujen puheineen kaikkineen. Olen erityisen iloinen Äänettömän ennakkoluulottomasta asenteesta julkaista LP tässä alkuperäisessä muodossaan.

Rokkimusassa ei kantsi turhia miettiä, ei siinä pidä mitään järkeä olla. Jos joku juttu jää päähän soimaan niin sehän on siinä. Suomessa arvostetaan suuresti laulutekstin tekijöitä. Ajatellaan että he jatkavat Junnu Vainion ja Reino Helismaan, Juicen ja muiden suurta perinnettä tässä hurjan vaikeassa lajissa. Seisoskelin joskus aamukännissä joidenkin juhlien jälkimainingeissa jossain ja yhtäkkiä välähti: kuka tahansa voi tehdä laulutekstin ja sanoa siinä ihan mitä tahansa! En ole koskaan ajatellut olevani mitenkään kirjallisesti lahjakas. Kirjoja en oikein jaksa lukea ja laulunsanoistakin jää mieleen yleensä vain niiden rytmit ja äänteet. Mutta joskus kolahtaa joku laulu aivan suunnattomasti kun siinä vain sanotaan hyvin selkeästi mitä tapahtuu ja miltä tuntuu. Sitten voi myös seikkailla vaikka missä. Musiikin puolelta kai vähän sama: antaa vaan mäikää niin että tuntuu. Mutta nyt tullaan sen eteen että ei kai vain ole plagiaatteja tässä nyt sentään mukana? En kertakaikkiaan ymmärrä miksi ennen on voitu ihan rauhassa kertoa tarinoita samoilla melodioilla jossain tulien äärellä ja sitten sellainen onkin yhtäkkiä kielletty. Kuten levyn kannessakin lukee Woody Guthrien sanoin: Copyright means right to copy! Olen todella iloinen että tämänkin levyn kappaleista 5 vuotta sitten tänään pääriffin ehti “varastaa” Koiran Näköinen Nainen -yhtye ja levyttääkin ennen minua.

TÄSSÄ VIELÄ HIEMAN SELITTELYÄ LEVYN KAPPALEISTA JOS KIINNOSTAA

Meneehän se aika tässäkin

-Tämän kappaleen tein Kanarian Saarilla lainakitaralla. Ajattelin entistä opettajaani, joka sanoi koulun esittelytilaisuudessa harrastuksikseen “Matkailu sisätiloissa” ja mietin kaiken muun matkanteon järjettömyyttä. Mielestäni tein Jukka Kuoppamäen tyylistä fantastista iskelmää, mutta kertosäkeessä lainasinkin tiedostamatta -jälleen kerran- Jolly Jumpersia, kuten olin jo A-kaljaa -iskelmässä tehnyt. Mutta ei hätää, olemme kyllä tehneet Petri Hannuksen kanssa näihin asioihin liittyen leasing sopimuksen Jyväskylän Ravintola Vakiopaineessa heinäkuussa 2012 klo 23:55 otsikolla “KÄYTTÄKÄÄ VITTU MITÄ KÄYTÄTTE!”. Tekstistäkin yritin tehdä toisenlaista, mutta jotenkin se vaan päätyi nauhalle tuossa muodossa. Kansilipareesta voi vilkuilla mitä muuta olin miettinyt.

Hatanpää

-Kasetti olisi jo oikeastaan ollut valmis kun tämä rokki syntyi, ja vastustamattomasti runnoi itsensä nauhalle kuten kunnon rokin tulee: sotkemaan ja haisemaan! Minulla ei ole kokemusta päihdetyöntekijällä käymisestä, mutta olen kuullut että Hatanpään suunnassa sellaiselle pääsee. Heti alkusekunneista tulee mieleen paistuvat munat. Pianoa piti laittaa mutta Eko Tiger oli lähempänä.

Huonoa seuraa

-Ennen matkaa Kanarialle ajattelin, että tämä on nyt äänitettävä ja laitettava nettiin, koska takeita paluusta ei ole. Laulu on pyörinyt päässäni jo pitkään, aiemmin ei ole vaan löytynyt sopivaa aikaa sen äänittämiseen. Myöhemmin mietin, että lauluosuus voisi olla parempikin, mutta ehkä sellaisen voi tehdä joskus joku muu? Ehkä laitan seuraavalle kasettipainokselle karaokeversion mikäli löydän alkuperäiset raidat jostain.

1 000 000 känniviestin mies

-Olen surkea puhelimien kanssa. Edes lähimmät ihmiseni eivät tavoita minua muuten kuin toisten puhelimien kautta. Tartun kännykkään (sellainen vanha 33jotain) yleensä vain päissäni, ja tuloksena on kauheaa jälkeä jota jälkeenpäin häpeää. Sitten saakin se puhelin olla taas kiinni. Luulin tehneeni kappaleen joka on ajassa kiinni, mutta nykyäänhän kaikilla on ne älypuhelimet ja eikai niistä saa tekstiviestimuistia noin vaan täyteen vai kuinka? Sen sijaan minun luurini täyttyy aina hetkessä näistä jumankauta joka päivä ja jokaikinen yö ja parhaat jää varmasti lukematta!

Äänittäessä nauha loppui kesken, ja osa sanoituksesta jäi käyttämättä. Enää en niitä muista. Myöskin Pasuunaosuus jäi äänittämättä, koska minulla ei ole pasuunaa ja sellaisen käyttöön saamiseen olisi pitänyt varmaan SOITTAA jollekin, uh, muusikolle!

5 vuotta sitten tänään

-Tästä on aiempi versio Rapa Kallion R-Rock kasetilla. Siinä lauletaan 15 vuodesta, koska tein kappaleen jatkoksi Räjäyttäjien 15 vuoden päästä -rokille. 5 vuotta on kuitenkin helpompi laulaa, ja voisihan tällaista tapahtua lyhyemmälläkin aikavälillä. Varhaisnuoruuteni tärkein yhtye oli Lynyrd Skynyrd ja sen pitäisi hieman tästä kuulua. Täytyykö selittää myös ilmeistä Popeda-linkkiä? Käsittääkseni Kaasua oli sellainen kappale, johon Costellolla oli soinnut mutta vasta Sakari Kuosmanen Sliipparien treeneissä näytti kuinka se pitäisi soittaa – rokaten kuin Rolling Stones.

Soitan murheet pois

-Jälleen viimehetken lisäys. Kävimme soittelemassa Jukka & Jytämimmit yhtyeen rumpalin Raaka Ginin kanssa joku ilta kun nauhoitukset oli kesken, ja jostain pyrki ilmoille tällainen pieni rock-iskelmä. En voinut vastustaa kiusausta äänittää sitä vielä seuraavana päivänä kasetille. Kerrankin sain myös Veikko-Sedän tekstiin mukaan. Sähköurut ja I Will Stayn kitarasoolo jäi soittamatta, mutta ehkä parempi niin? Voi sitten kuuntelija laittaa itse mieleisellään soundilla päälle.

Suoraan helvettiin

-Tämä on sitä JYTÄÄ ja täts it! Vai meneekö kertosäe jo purkan puolelle? Olen aika hämmentynyt siitä kuinka sain rummuista irti tuollaisen menon, vieläpä vispilöillä. Loppuun olisi ehdottomasti pitänyt laittaa syntetisoijaa mutta löytyi vaan oma kurkku ja wau wau pedaali.

Eksistentialismia halvalta luxushuvilalta

-Ensimmäinen kappale jonka tein päästyäni Kanarian luolista. Yö rottakuopassa kummitteli vielä taustalla, mutta ajatukset olivat jäsentyneet jollain tapaa. Yritin parantaa tekstiä myöhemmin, mutta kuten yleensä – en osannut. Tyypillinen “herään keskellä yötä määrittelemättömään ahdistukseen ja päässä jyskyttävään riffiin” juttu. Ajattelin että tässä on raju rockjunttaus mutta tulikin kai jotain muuta. Yks melodia sinne vielä ois sekaan, mutta pitää soitella keikoilla.

Ethän koskaan lähde pois

-Tämä tuli myös mukaan aivan viime hetkillä, vaikka sävellys ja pohjat olikin äänitetty aikaisemmin. Käsittämättömän naiivia musiikkia, kamalalla sanoituksella eli täysin vastustamaton popkappale. Olisihan tähänkin voinut kaikki mahdolliset Spektorit laittaa, mutta tällä kertaa ei ehtinyt ja nyt on jo muuta tekemistä.

Tulin tänne käymään mut en jää olemaan

-Otsikko ei tule Tapani Kansalta vaan suoraan Suomen kovimmalta bluesmieheltä Keijo Virtaselta, jonka kanssa olemme soittaneet duona ja yhtyeessä Rambling Boys. Muuten I’ve Been Here Around But I’m Not Going To Stayllä ja tällä kappaleella ei juuri yhtäläisyyksiä ole. Todella mukava kappale soittaa myös livenä, millä kokoonpanolla ja miten tahansa.

ai niin, välissä oli myös tuo Meneehän se elämä tässäkin joka ei siis ole levyn ensimmäisen kappaleen nimi. Oikeastaan se on osa tuota “Eksistentialismia” jollain tapaa, Meneehän se Aika tässäkin kappaleen alkuperäinen muoto.

ja LISÄKSI on vielä nämä!

JYTÄKESÄ 014 (PURKKAVERSIO)

Säästin tämän kappaleen varsinaisen Jytäversion JUKKA & JYTÄMIMMIT -yhtyeen levytettäväksi koska olimme sitä jo yhdessä soittaneet. Tässä on enempi piitlesiä sitten ja hektorii. Kitaroissa tavoittelin, heh, varmaan jotain Brian Enoa mutta onnistuin paremmin: hyttysiltähän ne kuulostaa! Taustalla kuuluu Vellamonkatu 1:n Keltaisen Jytätalon äänimaisemaa. Tästä tulee varmaan kauhee hitti vuonna 3014.

ROSKALAVOJEN ROCKTÄHTI

Jälleen kerran kävi näin etten kyennyt vastustamaan päässäni ripuloivaa melodiaa ja äänitin tämän tähän vielä n. puolessa tunnissa. Studiossa nukkui samaan aikaan yksi ihminen. Harmi ettei kuorsaus taida kuulua. Teksti tuli mieleen Nekalan suunnalla romustaessa.

Ei kai tässä muuta! Kuullaan taas!

Terveisin

Jukka Nousiainen
Juhannuskylässä
Tampereella
4.9.2014.

  

Jukka Nousiainen tunnetaan Räjäyttäjät-yhtyeen arvaamattomana laulajana. Hänen ensimmäinen soololevynsä julkaistaan CD-muodossa Levy-Yhtiö Äänettömän kautta.

Nerokkaat pop-koukut ja koskettavat lyriikat kukoistavat kappaleissa, joista voi löytää myös Räjä-levyiltä tutun Hurriganes-boogien kaikuja. Mutta ennen kaikkea tällä levyllä kuuluu Nousiaisen kyky kirjoittaa omalaatuisia, mutta silti klassisella tavalla hienoja pop-kappaleita.

Huonoa seuraa muistuttaa ajasta jolloin Love Records, Satsanga tai Hi-Hat julkaisivat levyjä, joilla lahjakkaat musiikintekijät saivat vapaasti kokeilla siipiään eri tyylilajien parissa. Mm. iskelmällisyys, raaka jytä, psykedeelinen pop ja urbaani blues sekoittuvat saumattomasti lauluissa, joilla Jukka Nousiainen kiilaa aikamme kiinnostavimpien laulunkirjoittajien joukkoon. Vapise, Hector!

Huonoa seuraa CD/Digitaalinen levy julkaistiin 12.9.2014 ja sitä voi tilata täältä: www.fonal.com/shop/jukkanousiainen_huonoaseuraa_cd

KEIKKAMYYNTI: Tekstiviesti numeroon 0505525856 tai sähköpostilla tntserviisi at gmail piste com


PROMO PHOTOS


Jukka Nousiainen – Kuva: Sini Mäenpää

Jukka Nousiainen – Kuva: Sini Mäenpää

Jukka Nousiainen – Kuva: Sini Mäenpää