Äänettömästä

October 8, 2012 // by sami

Äänetön on uusi Tamperelaisten kuvataiteilija-muusikoiden Ville Pirisen ja Sami Sänpäkkilän perustama levy-yhtiö. Ville soittaa lukuisissa yhtyeissä kuten Seremonia, Steel Mammoth ja Black Audio. Sami tekee musiikkia nimellä Es, soittaa Tuusanuuskat yhtyeessä sekä pyörittää toista kokeellisempaan musiikkiin keskittyvää Fonal levy-yhtiötä. Äänetön tulee keskittymään valtavirrasta poikkeavaan pop ja rock musiikkiin. Ensimmäinen julkaisu ilmestyy 16. marraskuuta ja on Pintandwefall yhtyeestä tutun Ninni Luhtasaaren ensimmäinen soololevy jonka on äänittänyt ja tuottanut yhteistyössä Risto Ylihärsilä ja Teemu Markkula.

Ninni Luhtasaari on yhden nuoren naisen taidekollektiivi. Hatuntekijä, liikkuvan ja pysähtyneen kuvan moniottelija, käsitetaiteilija, multi-instrumentaalinen muusikko ja lauluntekijä. Muun muassa. Yhdestä lahjakkuudesta on moneksi. Kyky ajatella ja lähestyä asioita monesta suunnasta leimaa myös Luhtasaaren sooloprojektin, Ninni Forever Bandin debyyttialbumia. Modernisti rytmikkään elektro-akustisen pop-musiikin pinnan alla juoksee päihdyttävä määrä ristikkäisiä syöksyvirtauksia.

N4EB tekee musiikkia, joka samalla iskulla pakottaa tanssilattialle ja pysäyttää ajattelemaan. Se on riemukkaasti surumielistä ja energisen levollista. Se on kiiltävän viileää maailmanluokan hittimusaa ja nukkavieru vanha ystävä jota tahtoo halata. Se on puupäisen simppeliä ja hämmentävän monimutkaista. Se on hupsua ja syvällistä, se on arkista ja yliaistillista, se on kotikutoista ja valmista stadioneille. Juuri kun luulet kukistaaneesi sen analyyttisellä kuuntelulla, se lyö pöytään kortin jota järki ei tunnista. Kuten paras ja kiinnostavin pop-musiikki aina, se pakenee määritelmiä.

Rohkeaa pop-musiikkia myös Pintandwefall -yhtyeessä tekevä artisti sukeltaa soololevyllään syvemmälle kuin aiemmin. Musiikki kulkee hämäriä polkuja joilla ovat harhailleet mm. Lykke Li, The Leo Bugariloves, The Vaselines, Belaboris tai Pop Levi, mutta päämäärä on N4EB:n ikioma. Levy on täynnä umpimusikaalista ja melodista poppia jonka tarttuu kertakuuntelulla ja jonka tahdissa jalka napsuu ja niska nykii. Viihdyttämisen lisäksi levy kuitenkin myös jää vaivaamaan. Siinä on jotakin osasiaan suurempaa.

NINNI FOREVER BAND

Comments are closed.